Nieuwsbericht

ingezaaid gras

Duurzame bodemverbeteraar & velden 27 augustus open

De velden hebben het deze zomer zwaar te verduren gehad door de langdurige droogte. Daarnaast hebben  de velden van  Oeverzwaluwen ook nog een op een bijzondere manier groot onderhoud gehad. Wij informeren jullie hier graag over.

Maar eerst over de droogte. Vorige week heeft het bestuur onderstaand schrijven van de gemeente ontvangen:

De gemeente Súdwest-Fryslân heeft besloten dat er tot 1 september geen oefenwedstrijden gespeeld mogen worden op de natuurgrasvelden binnen onze gemeente. Uitgezonderd hiervan zijn de kunstgrasvelden.  Om speelschade en blessures te voorkomen raden we u eveneens aan om tot 27 augustus niet te trainen op natuurgrasvelden. Het is aan u zelf om hierin een afweging te maken. Het spreekt voor zich dat de doelgebieden en de pas ingezaaide delen niet gebruikt kunnen worden.

Het bestuur heeft besloten dat er vanaf 27 augustus weer getraind kan worden in de Sândobbe.

Oeverzwaluwen past innovatieve en duurzame bodemverbeteraar toe

In opdracht van de gemeente heeft het bedrijf  Sweco een laag steenwol  (rockwool) onder de grasmat van het trainingsveld aangebracht en het veld daarna opnieuw ingezaaid. Op de speelvelden is dit in de strafschopgebieden gedaan.

Er zijn  proeven uitgevoerd door Sweco op test velden met dit innovatieve product, maar Oeverzwaluwen is de eerste club die hier echt  gebruik van gaat maken.  Wanneer het goede resultaten geeft zal het meer worden toegepast.  Het is de bedoeling dat dit jaar het trainingsveld intensief wordt gebruikt, zodat we het kwaliteitsverschil ook kunnen waarnemen.

Sweco vat het kort samen:
In de basis is het doormengen van steenwolvezels door de toplaag van een sportveld bedoeld voor  verbetering van de structuur van de bodem, waarin de wortels van het gras zich kunnen hechten.  Hiermee wordt de  grasmat beter bestand  tegen de mechanische krachten die optreden tijdens het bespelen onder wisselende omstandigheden. Het doel is de totale speelduur per jaar op natuurgrasvelden te verlengen. Een groot voordeel van steenwol is, dat het 100% natuurlijk is en opnieuw gebruikt kan worden  en er voor de grond  geen milieubelasting is. Tenslotte zal er  minder onderhoud   aan de velden nodig zijn.

Kortom, we zullen het zien dit jaar!

Vragen hierover? Laas Boerstra, tel. 06-46811118

Hieronder is wat meer informatie over het product en een uitgebreide brochure  is hier te lezen:  Brochure Lapinus Rockwool in pdf.

rockwool lapinus oeverzwaluwen Sweco velden

Spring naar toolbar